1947-02-19 selånger. [1]
M Magnus (Magni) LÖNEGREN
Född 1703 - Humlebäck Algutsboda (G)
Död 1782 - Humlebäck Algutsboda (G), livslängd: 79 år
Begravd den 27 maj 1782 - Algutsboda (G)
Länsman (1733, 1738). Inspector (1744). Herr Cronolänsman (1760)
Föräldrar
n LÖNEGREN
? ?
Vigslar och barn
Gift den 17 april 1730, Algutsboda (G), med Maria Elisabeth (Lisken) ALBOLINA 1709-ca 1768 (se notering) barn
M Daniel Magnus LÖNEGREN 1744-1792
Noteringar
Anteckningar om personen
NOTE:
Släkten anges komma från gården Humlebäck i Algutsboda.
Magnus var också inpektor åt Carl Gustaf Bielke på gårdar i Kronoberg. Brev finns bevarade från Lönegren till Bielke. Det är modell kvartalsrapporter som skickas från Algutsboda till Gävle bl.a., där Bielke var landshövding. Ett brev från Bielke till Lönegren är också bevarat.
Magnus Lönegren utflyttade från Dädesjö 1730, vilket tyder på att han kan vara född någon annanstans än i Algutsboda.
Enligt Paul Langemark i Algutsboda Sockenbok del IX, sid 51, Köpte länsmannen Magnus Lönegren och hans hustru Elisabeth Albolin av Gert Perssons arvingar.
1718 bor Giert med Hustru på Humblabeck tillsammans med Nils Jonsson och Hustru.
Köpeskillingen var 160 daler silvermynt, men även 180 daler nämnes i domboksprotokollen.
1755 bor Herr Magnus L., Hustru, dottern Caisa, 2 drängar och 2 pigor på Humlebäck.
1760 bor Herr Magnus L. cronolänsman, hustru, sonen Johannes, döttrarna Catharina och Lisken tillsammans med 2 drängar och två pigor på Humlebäck,
Enligt Algutsboda sockenbok VIII, sid 273, var Magnus Lönegren den som tog initiativ till att bygga ut kvarnrörelsen vid Getasjökvarn, Algutsboda, på 1760-talet. Johan Peter brukade gården någon tid men flyttade 1800. Magnus Lönegren ägde också 1/8 hemman frälse med fyra skvaltkvarnar. Han hade fått tillstånd att riva dessa och istället uppföra tvenne moderna hjulkvarnar. Detta är förhistorien till Quarnskulle. (Algutsboda Del VIII, sid 399).
Vid häradssyn i Algutsboda kyrka 17610824 var Inspektoren och Cronoläntzmannen välbetrodde Magnus Lönegren närvarande som representant för hemmanen Humlebäck, Getasjökvarn och Getasjö.
Getasjö och Getasjökvarn finns omnämnda i domstolsprotokoll från Uppvidinge härad:
13 mars och 8 maj 1623:
Bonde Jönsson hade fått rykte om sig att ha belägrat Carl Thorssons hustru Sissa Persdotter och ställdes därför inför rätta. Av protokollet framgår bl.a. att Sissa Persdotter var syskonbarn till Bonde Jönsson som tidigare varit bosatt i Getasjökvarn hos Carl Thorsson.
8 maj 1624:
Ställdes Carl Torsson i Getasjökvarn inför rätta för en lång rad av kreatursstölder. Vidare redogörs för ett dråpmål som inträffat för flera år sedan och för vilket han blivit benådad. Han fördes till Växjö häradsfängelse. Efter sex veckor rymde han med hjälp av sin brorson Jon Persson från Gajemåla i Vissefjärda och gick "på skogen". Carl Torsson tillfångatogs och återbördades till Växjö. Han lyckades åter rymma och begav sig på en stulen häst till Fur i Danmark.
Vid rättegångsförhandlingarna framkom att Carl Torsson besuttit kronohmmanet Getasjökvarn i Algutsboda. Genom fogden Knut Matssons försorg hade brukningsrätten överlåtits på en annan bonde varvid Carl Torsson försökt tvinga den nya bonden till köp eller lösen.
Av protokollet kan utläsas att Per Moe i Fur var syskonbarn till Carl Torssons hustru Sissa Persdotter, att Gudmund Svensson i Gusemåla i Vissefjärda var farbror till Carl Torsson, att Nils i Rörshult var bror till Carl Torssons hustru Sisssa, att Peder i Båldön var bror till Carl Torsson, att Carl Torsson stod i Frändskap med sin tjänstepiga Elin Månsdotter samt att Lars Löff var bror till Denna tjänstepiga.
2-4 juni 1624.
Carl Tohrsson dömdes til döden. Ingen i häradet ställde upp för hans sak. Han ansågs så farlig att domen omedelbart verkställdes.
4 juli 1624:
Ställdes Jon Persson, son till Store-Pelle i Gajemåla, inför rätta för att ha "söndesrslagit och brutit Konungafängsel" och hjälpt farbrodern Carl Thorsson i Getasjökvarn till skogs. Domen blev hård. Han dömdes till döden.
I Kyrka och Församlingsliv i Algutsboda anges emellertid att Lönegren inte ägde Getasjö (sid.27).
"Familjen Lönegren var ofta företrädd av 3-4 personer. Man får vid läsning av protokollen, intrycket, att särskilt en av dem, inspektoren och kronolänsmannen Magnus .....var en redbar man och mycket aktiv beträffande kyrkobygget, alltid villig till personlig insats men avböjde anbud om ersättning för sina tjänster". " Åt sistnämnde anförtroddes alltid indrivning av fordringar, som uppbördsmannen inte lyckades utfå godvilligt. Han synes ha varit lika beredvillig till denna otacksamma syssla som till allt annat, som befordrade kyrkbygget och det kyrkliga livet i övrigt" (sid 41).
1765 bodde Magnus Lönegren med hustru och sonen Herr Daniel Lönegren på Humlebäck.
27 maj 1782. Begrafvdes gamla inspector Magnus Lönegren från Humlebäck 79 år gammal efter lånvarig (..) och ålderdomssvaghet
2 SOUR @S555@
2 SOUR @S117@
Evenemang: Humlebäck, Algutsboda
L (Källa:
p. 151)